Peppol

Facturen sturen naar een overheidsdienst? Vermijd factuurfraude en verstuur veilig via Peppol Dankzij ons eigen Peppol access point verstuur je met myBurotec veilig en digitaal over het Europese Peppol-netwerk. Het gestandaardiseerde UBL-formaat zorgt er dan weer voor dat je facturen door bedrijven wereldwijd correct ingelezen en verwerkt kunnen worden. Dat is niet alleen snel en veilig, om te kunnen samenwerken met overheidsdiensten is het factureren via Peppol nu al in verschillende Europese landen verplicht. Ook om aan Vlaamse overheidsdiensten te factureren ben je sinds 2017 verplicht je facturen digitaal te versturen naar het Mercurius-platform. Zet met je onderneming zelf de stap naar digitalisering en ontdek het gebruiksgemak en de vele voordelen van de UBL-factuur en het Peppol-netwerk.

Wat is Peppol

Peppol staat voor Pan-European Public Procurement On-Line, en is een beveiligd netwerk waarover bestanden, zoals bijvoorbeeld een e-factuur in UBL-formaat, verstuurd moeten worden volgens een bepaald EDI-protocol. Peppol werd medegefinancierd door de Europese Commissie en 18 overheidsinstanties, om het purchase-to-pay-proces tussen overheidsinstanties en leveranciers te vereenvoudigen. Meer en meer landen verplichten het gebruik van het Peppol-netwerk voor het versturen van e-facturen. In België is bij het factureren aan Vlaamse overheidsinstanties Peppol al sinds 2017 de norm, maar ook in de rest van Europa verplichten meer en meer overheden het gebruik ervan. In Italië is het versturen van e-facturen via Peppol zelfs al verplicht voor B2B-facturatie. Belgische overheidsinstanties ontvangen hun UBL-bestanden via Mercurius, in Frankrijk gebruiken ze Chorus. Beide systemen hebben net als myBurotec hun eigen Access Point tot het Peppol-netwerk. Wil je zelf een gratis e-factuur sturen naar een overheidsdienst of een ander bedrijf via het Peppol-netwerk?

Hoe werkt Peppol

Om facturen te ontvangen via het Peppol-netwerk dien je je onderneming met een unieke identificator bij een Access Point te registreren. In België gebeurt dit via het ondernemingsnummer, in Nederland via het KVK- of OIN-nummer, maar voor buitenlandse ondernemingen kan dit ook via het GLN-nummer verlopen. Registreren doe je via een service provider, een softwareplatform of zelfs via API. Wanneer je een myBurotec -account aanmaakt registreren we je onderneming automatisch via ons eigen Access Point, andere softwarepakketten hebben hun eigen Access Point, of gebruiken een bestaand Access Point waarmee hun software verbonden is. Uiteraard kun je slechts bij 1 Access Point tegelijk geregistreerd zijn. Je kan wel steeds eenvoudig je registratie wijzigen. Meestal gaat dit automatisch als je van software of service provider verandert.
Om facturen te versturen hoef je niet eens geregistreerd te zijn, via een service provider of software kun je ook zonder je te registreren facturen versturen op het netwerk, al kan je dan wel zelf geen facturen ontvangen.
Eenmaal verbonden verzend je als onderneming je facturen vanuit je software via het beschermde netwerk naar andere ondernemers of overheidsdiensten op basis van hun unieke identificator (in België dus het ondernemingsnummer). Je hoeft helemaal niet te weten via welk Access Point je klant verbonden is en zelfs wanneer je klant plots via een ander Access Point of software verbonden zou zijn ben je zeker dat je facturen steeds op hun bestemming, namelijk de software van je ontvanger, zijn aangekomen.
Digitale facturen die via Peppol verstuurd werden, worden dus steeds verstuurd en ontvangen vanuit software die verbonden is met een Peppol Access Point. Dankzij het universele UBL-formaat worden ze door de ontvangende software 100% correct uitgelezen, waardoor ze gedeeltelijk of volledig automatisch verwerkt kunnen worden en digitaal kunnen worden bewaard.

Hoe kan ik van leveranciers facturen via Peppol ontvangen?

Hoewel bedrijven eigenlijk zelf zouden kunnen controleren of je bent aangesloten bij Peppol doen de meeste dat helaas niet automatisch, je zult het hen dus zelf moeten vragen. Contacteer gerust je contactpersoon of de klantendienst of neem eens een kijkje in de leverancierslijst van de Vlaamse Overheid, deze bedrijven zouden al minstens Peppol-compliant moeten zijn. Alles wat ze nodig hebben is je BTW-nummer (of andere identificator waarmee je bij Peppol bent geregistreerd).
Klanten van jouw onderneming die via Peppol facturen kunnen ontvangen herken je in Billit aan de groene Peppol-knop die beschikbaar wordt wanneer je een factuur aanmaakt.
Daarnaast heb je misschien ook nog leveranciers die wel digitale facturen maken en versturen, maar dat niet via Peppol doen. Deze kun je eenvoudig laten doorsturen naar het e-mailadres van de snelle invoer.
In de snelle invoer worden digitale facturen automatisch verwerkt, of ze nu via Peppol of via e-mail verstuurd werden. In tegenstelling tot gescande of pdf-facturen moet je de gegevens dus niet meer controleren.

Waarom Peppol gebruiken?

Het versturen van UBL-facturen over het Peppol-netwerk heeft verschillende voordelen. Ten eerste gaat het om een beveiligd netwerk waartoe je enkel toegang krijgt via gecertificeerde Access Points. Het gesloten netwerk zorgt ervoor dat gevoelige financiële data veilig kan worden uitgewisseld tussen bedrijven en overheidsinstanties. myBurotec heeft zijn eigen Access Point, waardoor je via ons facturatieplatform altijd op een veilige manier je e-facturen kan versturen. Daarnaast zorgt het gebruik van het UBL-formaat ervoor dat de documenten die je over het netwerk verstuurd door alle software op dezelfde manier geïnterpreteerd en dus verwerkt worden. Hierdoor kan een groot deel van het facturatieproces geautomatiseerd worden. Dat zorgt niet alleen voor veel tijdswinst, maar verkleint ook de kans op fouten in het facturatieproces, omdat je bijvoorbeeld zelf geen betalingsgegevens meer moet overtypen.

Nog niet helemaal duidelijk? Bekijk ook even dit filmpje van de Nederlandse Peppolautoriteit.

Wat kan ik nog meer met Peppol?

Het Peppol-netwerk wordt niet alleen gebruikt om e-facturen over te versturen, ook andere financiële documenten zoals aanbestedingen kunnen over het netwerk verstuurd worden. Aangezien myBurotec zijn eigen Access Point heeft kun je ook van onze Peppol-API gebruik maken om andere documenten te versturen, maar evengoed om documenten te versturen vanuit je eigen ERP. Vraag meer info over API mogelijkheden.

Peppol